10 способів оптимізувати ваш склад

Оптимізація внутрішніх процесів і операцій — це ключ до успіху більшості складських операторів, особливо на об'єктах з високим рівнем товарообігу. Першим кроком до досягнення максимальної ефективності є оцінка реального стану. Складські процеси та операції, успішні на перший погляд, при детальному розгляді можуть потребувати оптимізації.



Якщо ефективність складських операцій низька, товар може не прибути в пункт призначення вчасно, замовлення можуть «заблукати», а запаси виснажитися. Пропонуємо Вашій увазі ряд порад з оптимізації складських операцій від Кріса Касталді - менеджера з розвитку бізнесу по роботі з підйомно-транспортним устаткуванням та інтегратора W&H систем: 

1. Зведіть до мінімуму кількість дотиків. 
Ручні операції сповільнюють рух товарів по складу і можуть призвести до зростання кількості помилок. Автоматизація пікінг, упаковки та транспортування допоможе мінімізувати кількість ручного втручання. 

2. Зниження навантаження на WMS за допомогою інтеграції з WCS.
Додаток WCS дозволяє управляти підйомно-транспортним устаткуванням на складі в режимі реального часу, при цьому досягається максимальна продуктивність і пропускна здатність системи, а також забезпечується видимість потенційних завалів. 

3. Правильне розміщення вантажів.
Зберігайте вантажі, використовуючи логічні послідовності, найбільш зрозумілі для працівників складу. Наприклад, розміщуйте відповідні вантажі у тих зонах, де працівники шукатимуть їх у першу чергу. 

4. Вивчайте і аналізуйте складські процеси.
У режимі реального часу зберіть інформацію про операції та складські процеси. Вимоги клієнтів, які постійно змінюються, змушують операторів бути гнучкими. Для постійного поліпшення складських процесів і виконання бізнес-цілей необхідно збирати та аналізувати дані, у тому числі про технології обслуговування замовлень і роботу з підйомно-транспортним устаткуванням. Порівняльний аналіз зібраних даних може сприяти більш обгрунтованим рішенням. 

5. Оптимізуйте вибірково.
Впровадження найновішого і найкращого модуля WMS системи може у підсумку виявитися не кращим рішенням. Додаткова складність здатна уповільнити операції, збити з пантелику персонал, а також додати зайвої роботи. 

6. Забезпечте взаємозв'язок між складом і внутрішньоорганізаційними процесами.
У багатьох організаціях ланцюжок поставок і корпоративні операції плануються окремо, що часто негативно впливає на досягнення корпоративних цілей. Крос- функціональні організаційні плани дозволяють максимізувати прибуток і досягти конкурентної переваги. 

7. Зіставте складські операції з ключовими бізнес-цілями.
Навіть якщо зміни вносяться під впливом тиску з боку клієнтів, не ігноруйте власні цілі. Зосередьтеся на діях, які відповідають загальній стратегії. 

8. Автоматизуйте складські процеси.
Автоматизація складу збільшує пропускну здатність, виключає помилки і підвищує ефективність вантажоперевезень, пікінгу, упаковки, зберігання, а також продуктивність персоналу.

9. Зробіть свій склад гнучким і оперативним.
Зіштовхуючись з тиском конкуренції, ви хочете мати можливість швидко вносити зміни. Для цього виберіть WMS систему, яка легко інтегрується з вашою ERP і ланцюжком поставок.

10. Встановіть ключові показники ефективності.
Виміряйте результати і внесіть зміни, які покращать ефективність вашого бізнесу.