Європейський досвід економії енергії в складських приміщеннях

Європейський досвід економії енергії в складських приміщеннях

У попередніх матеріалах ми вже згадували про те, що обов'язковою умовою для продажу або оренди комерційної нерухомості в Європі є наявність сертифіката ЕРС.

Однак оцінка складської та промислової нерухомості вимагає від оцінювача особливих знань. Складські приміщення найчастіше будуються з різними скінами, утепленням, облицюванням і цегляною кладкою. Такі будівлі часто стають упущеними можливостями для реалізації стратегії підвищення енергоефективності. Уважне вивчення освітлення, покрівлі та технологій кондиціонування повітря може допомогти керівникам знайти способи зменшення експлуатаційних витрат. Далеко не кожен бізнес має кошти для інвестицій у новітні енергозберігаючі технології, але є кроки, які може зробити будь-яка компанія, що бажає скористатися перевагами "зелених" приміщень.

Покрівля
Неграмотно сконструйована покрівля будівлі може стати основною причиною нераціонального використання енергії, кажуть експерти. Дах будівлі має властивість поглинати сонячне тепло. І хоча така властивість може виявитися цінною для ряду будівель у зимовий час, в цілому це може обернуться викиданням грошей на вітер. Залежно від призначення складу правильно підібрані покрівельні технології можуть скоротити витрати на електроенергію. Покрівельні системи з відбиваючим покриттям мають дві важливі особливості: відображення сонячного світла, тобто поглинання меншої кількості енергії, і високе випромінювання тепла. Незалежно від кліматичної зони, охолоджуючі покрівельні матеріали добре підходять для складів з холодним зберіганням. Ці об'єкти потребують охолодження весь рік, незалежно від місця розташування, то ж технологія охолодження покрівлі зможе збільшити енергоефективність на 5-10%. У сухих складах охолодження, як правило, не здійснюється протягом цілого року, але при цьому температурний режим в приміщеннях повинен бути незмінним. За таких умов холодні покрівельні системи також можуть сприяти збільшенню економії операційних витрат. У будинках без кондиціонування повітря вони допоможуть створити сприятливий мікроклімат для персоналу. Холодні покрівельні технології можуть скоротити споживання енергії у літній час, але вони збільшують її використання у зимовий період, оскільки взимку тепло необхідно утримувати. При прийнятті рішення слід змоделювати поведінку будівлі у будь-яких кліматичних умовах. При розрахунку економії енергії за рахунок зниження теплового навантаження і втрати енергії від скорочення тепла взимку, важливо брати до уваги зростання вартості як палива для обігріву так і електроенергії.

Вентиляція та кондиціонування
Система вентиляції і кондиціонування поглинає величезну кількість енергії. При цьому деякі частини будинку не вимагають постійного клімат-контролю. Якщо склад автоматизований або не використовується більшу частину часу, оцінка рівня опалення та кондиціювання повітря дійсно необхідна. Не варто забувати про вентиляцію, якщо товари що зберігаються потребують повітрообміну — потрапляння зовнішнього повітря може дорого обійтися оператору. Використання осушувача повітря перед його подачею у вентиляційну систему є одним зі способів підвищення енергоефективності. Близько 30-50% всієї енергії кондиціонування використовується саме для видалення вологи з повітря, що поступає, оскільки сухе повітря охолоджується швидше, ніж вологе. Наступним способом зниження витрат на кондиціонування повітря є холодильні системи зберігання. Система заморожує воду вночі, коли тарифи на електроенергію знижені. Протягом дня отриманий холодоагент циркулює через котушки в льоду, потім у системі кондиціонування повітря. Великогабаритні стельові вентилятори також допомагають охолоджувати приміщення. У будинках, де гаряче повітря затримується у верхній частині приміщення, а холодне — у нижній, вони підтримують рівномірну температуру.

Ізоляція
Перевірений спосіб зменшення витрат як на опалення, так і на охолодження — це ізоляція. Вона наноситься/монтується на етапі будівництва складу, при ремонті або заміні покрівлі. При ремонті даху бар'єр вологості може бути нанесений на існуючі мембрани, після чого можна встановити нову ізоляцію і нові мембрани. Ще одним способом ізоляції даху є розпорошення поліуретану. Крім того рекомендується прибрати з даху будь-яке невикористане обладнання, а також утеплити стіни. Ізольовані розсувні двері стануть вдалою інвестицією в енергоефективність приміщення, оскільки добре зберігають температуру. Розсувні двері завоювали популярність на складах європейських країн не тільки завдяки утриманню тепла, а й зручності використання. Персонал може з легкістю відкривати і закривати їх, при цьому відпадає необхідність постійно тримати двері відчиненими. Для збереження температурного режиму у приміщенні слід встановлювати вікна з термосклом. До інших заходів відносяться вітряні турбіни та сонячні батареї, але більшість компаній відлякує висока вартість цих технологій.

Освітлення
На думку експертів тема освітлення складських приміщень починається з двох питань:
- яка кількість світла в дійсності необхідна на складі?
- де саме вона необхідна?
Автоматизовані склади, де людське втручання незначне, вимагають набагато меншого рівня освітлення. У той же час більш жваві місця на складі вимагають додаткових джерел світла, а в автоматизованих складах роботизовані візки й навантажувачі можуть працювати у темряві.
При недостатньому використанні природних джерел штучне освітлення складу стає дорогим. Установка вікон на даху є додатковим джерелом безоплатного освітлення. Для даної мети краще всього використовувати склопакети , а для більшої зручності варто встановити систему автоматичного контролю для корекції інтенсивності електричного освітлення в залежності від рівня денного світла. Складські і розподільні центри можуть економити енергію за рахунок впровадження системи енергоменеджменту. Було підраховано, що правильно впроваджені програми енергоменеджменту дозволяють заощадити від 5 до 20% витрат на електроенергію без істотних капіталовкладень. Виходячи з розміру складських і розподільних центрів навіть невеликі поліпшення можуть мати значний позитивний ефект.


Складське обладнання може працювати більш ефективно при використанні системи автоматичного включення/відключення. Датчики виявлення вхідних товарів автоматично зупиняють або запускають конвеєр.
Якщо обладнання використовується тільки при потребі, компанія отримує вигоду за наступними показниками:
- Зменшення операційних витрат;
- Зниження простоїв через прихованих проблем з обладнанням;
- Збільшення життєвого циклу обладнання;
- Зниження рівня енергоспоживання;
- Зниження витрат на дотримання екологічних норм.
Одним з факторів, що сприяють підвищенню енергоефективності складу є оптимізація простору і схем переміщення техніки під час технічного обслуговування. Використання стелажних систем високої щільності зберігання зменшує споживання енергії навантажувачами, а також знижує кількість необхідного освітлення з допомогою зниження кількості робочих коридорів. Деякі стелажні системи дозволяють збільшити корисну площу (обсяг) складського простору, наприклад багаторівневі стелажі, мезоніни та мобільні системи забезпечують зберігання в невеликих будівлях і скорочують витрати на кондиціонування повітря та освітлення. Висотні системи складування допомагають деяким компаніям не перейматися високою вартістю землі, скорочувати транспортні витрати, а також зменшувати вплив на навколишнє середовище. Багаторівневий склад може працювати безпосередньо у місті, а не за межами населеного пункту. Близькість складу до кінцевого споживача скорочує транспортні витрати.


Експлуатація обладнання на виробництві і в розподільчих центрах вимагає значної кількості електроенергії. Компанії можуть знизити її витрати шляхом переходу на енергоефективне обладнання з покращеними двигунами. Залежно від рівня складності конвеєрної системи, енерговитрати на її експлуатацію можуть досягати 50% від загальних витрат об'єкта. В наслідок цього вони є основною мішенню для підвищення енергоефективності вцілому. Одним із способів зниження енергоспоживання є модернізація конвеєрних двигунів до рівня високоефективних, з регульованою швидкістю двигунів які оснащені м'яким стартом для зменшення механічного впливу на конвеєрні стрічки при перезапуску. Це значно скорочує витрати на технічне обслуговування. Хоча енергоефективні двигуни дорожчі звичайних, справжня вартість двигунів — це не закупівельна ціна, а вартість щоденної експлуатації. З часом економія може значно перевищити вищу ціну покупки. Енергоефективні двигуни надійніші, довговічніші і дають менше навантаження на електричні ланцюги розподілу.

ЕРС дозволяє продемонструвати корпоративну відповідальність компанії. На даний час процес підвищення енергоефективності складського ринку перебуває на початковій стадії. Однак, враховуючи довгострокові цілі ЄС щодо скорочення викидів парникових газів, орендарі будуть змушені все частіше вибирати «зелені» склади. У найближчому майбутньому корпоративний імідж і соціальна відповідальність матимуть не менше значення, ніж зниження експлуатаційних витрат. Впровадження на складі стійких технологій енергозбереження дозволить не тільки заощадити гроші для організації, але й поліпшити її репутацію. Ці технології не варто розглядати виключно з точки зору витрат — це інвестиції, які принесуть дохід і завоюють повагу з боку клієнтів.