На що необхідно звернути увагу при виборі палетних стелажів.

Організація складського господарства на підприємстві вимагає від логістичного підрозділу вирішення цілої низки питань, одним з яких є прийняття рішення про вибір стелажних систем. Оскільки закупка стелажного обладнання являє собою довгострокові інвестиції, фахівці повинні досить серьйозно поставитися до вибору фірми-постачальника.

  

При цьому зазвичай враховують такі фактори, як ціна та умови розрахунків, якість обладнання, сервісне обслуговування (зокрема проведення інспекцій об'єкту та швидка заміна пошкоджених елементів), можливість надання фірмою постачальником додаткових послуг (проведення замірів складу, розробка планограм, консультування, монтаж), можливість допоставки елементів в майбутньому, тощо. Критерієм вибору кращого постачальника стелажного обладнання являється оптимальне співвідношення ціна – якість продукту з підкріпленням.

 Підприємство «ІМВО» пропонує вашій увазі дослідження, яке дозволить всебічно (фахово) оцінити об'єкт довгострокових інвестицій та в подальшому успішно експлуатувати стелажне обладнання.

  На сьогоднішній день в світі швидко розвивається виробництво стелажів, зокрема в Азіатських країнах. Більшість виробників стверджують, що їх продукт відповідає найсучаснішим вимогам  директив FEM & EN, і що їх виробництво сертифіковане відповідно до вимог ISO 9001. Однак дуже часто такий продукт продається на ринку за низькими цінами. В той же час з рекламних проспектів клієнтам повідомляють, що продукт, який вони споживатимуть, високої якості і відповідає всім вимогам безпеки. На жаль, більшість таких палетних стелажів являють собою лише копію конструкцій відомих виробників, або є місцевими домашніми конструкціями, без спеціальних розрахунків та випробувань.

  

Чому FEM & EN директиви так важливі?

 В умовах сучасного ринку через зростання вартості землі, стає звичним явищем висотне складування вантажів, коли висота палетних стелажів перевищує 10 метрів і навіть14 метрів для вузькопрохідних складських операцій.

Деякі споживачі можуть зауважити відсутність видимого прогину траверс під високими навантаженнями, проте не приділити достатньої уваги проектній міцності і допустимим навантаженням на секцію стелажу, в якій може бути встановлено до 7-8 рівнів складування.

 Така помилка може дорого коштувати підприємству. Якщо стелажні системи не відповідають всім вимогам надійності, працівники складу щодня наражаються на небезпеку. З іншої сторони існує значний ризик пошкодження товару внаслідок деформації і руйнування неякісного стелажного обладнання.

 

 Тому  підприємство «ІМВО» вважає необхідним дотримання вимог директив, що є чинними в Європі.

EN_: Застосування та технічне обслуговування складського обладнання.

EN_: Допуски, деформації та зазори

EN_: Технічні умови  на обладнання для зберігання.

EN_: Регульовані палетні стелажні системи – Принципи конструкційного проектування

 

 На що необхідно звернути увагу при виборі палетних стелажів?

  

Зазвичай, клієнту надається наступна інформація:

  • Вартість окремих елементів стелажу;
  • Ємність складу– кількість палетомісць;
  • Максимальні прогини траверс.

 Всі виробники стелажів стверджують, що допустиме навантаження на секцію стелажу XХХХ кілограм, що допустиме навантаження  на пару траверс XХХХ кілограм.

 

Однак іноді такої інформації недостатньо для прийняття оптимального рішення.

При виборі постачальника слід брати до уваги наступні моменти:

 Історія компанії-постачальника, посилання на відповідні матеріали (сертифікати), наявність рекомендацій

  • Наявність виробничої бази та можливостей для проведення випробувань;
  • Надання доказів про проведення  випробувань;
  • Якість матеріалу (марки сталі) що використовується в процесі виробництва;
  • Межа текучості (залежно від марки сталі) – позначається як YP;
  • Міцність на розтяг (залежно від марки сталі);
  • Відхилення середньої точки траверси;
  • Коефіцієнти запасу міцності;
  • Вид зачеплення траверс зі стійками;
  • Антикорозійний захист стелажів та його елементів;
  • Кількість секцій та рівнів складування;
  • Таблиці несучої здатності секцій рам та траверс;
  • Наявність та опис встановлених елементів захисту стелажів;
  • Наявність стяжок рам, балок портального зв’язку для встановлення одиночних стелажів, наявність сейсмічних розпірок.

 

Чому краще працювати з вітчизняним товаровиробником?

 На запит клієнта підприємство «ІМВО» може направити перелік постачальників металу (українські підприємства), копії сертифікатів на матеріали, референції від основних споживачів, та переліки досліджень(випробувань) стелажів.

 

Багато компаній заявляють, що їх продукт відповідає стандартам, хоча вони ніколи не  проводили жодних випробувань. Будь-яке тестування повинно супроводжуватись набором  детальних фотографій різних тестів та звітів за результатами випробувань. Якщо продукт був перевірений, то звіти та фотографії повинні  бути доступні.


Підприємство «ІМВО» регулярно проводить випробування продукції, документальні докази цього можуть бути надані клієнту на його вимогу. Якість продукції підприємства підтверджена сертифікатами УкрСЕПРО. Всі процеси виробництва на підприємстві відповідають вимогам ISO 9001:2008.

 В процесі експлуатації стелажного обладнання може виникнути потреба в заміні або допоставці окремих елементів для поточних ремонтів чи збільшення площ зберігання товару. Виникають питання :

  •  Чи залишиться невеликий азіатський постачальник на ринку через 3 роки?
  •  Скільки коштуватиме допоставка декількох елементів такого виробництва?
  •  Який термін поставки?

 

Ми, як компанія, що довготривалий час продукує стелажі гарантуємо клієнту безперебійні та термінові поставки стелажних елементів для майбутніх розширень чи поточних ремонтів. Наявність власного відділу досліджень та розробок дозволяє підприємству розробляти та втілювати в життя нестандартні рішення, які найкращим чином пристосовані під вимоги конкретного клієнта.

 Зупинимося детальніше на технічних параметрах продукції.

 Марка сталі.

 Одною з найважливіших характеристик стелажного обладнання, яка на жаль не завжди береться до уваги, є марка сталі, з якої виготовляються окремі елементи.

 Сьогодні є широко доступними сталі марок  S235JR або Ст3пс,  вони можуть бути придбані  в стандартній ширині рулона. Проте рами стелажів потребують матеріалу з кращими фізичними властивостями, ніж той, що іде на виготовлення траверс.

 В деяких країнах, сталі з високими фізичними властивостями не доступні, їх необхідно замовляти в обмежених кількостях за великий проміжок часу (зокрема, сталі з межею текучості  350-420 МПа замовляються за декілька місяців наперед  в мінімальній кількості 70 -140 тонн).

 

Це змушує деяких виробників використовувати сталі з  нижчою межею текучості і міцності. На вимогу клієнта вони надають взірці стелажних елементів, що можуть мати більшу товщину, ніж елементи відомих виробників. Може скластися хибна думка, що такі елементи мають високу міцність. На жаль, часто це робиться, щоб компенсувати факт застосування сталей нижчої якості. Більшість азіатських виробників використовують м’які сталі Q185 (аналоги Ст0  або Ст1).

 При виборі товару радимо переконатися, що механічні властивості конструкції відповідають запланованим навантаженням на обладнання, та вимагати від виробника відповідного сертифікату, який підтверджує механічні властивості заявлені раніше.

 

Межа плинності

 В залежності від поведінки елемента стелажа після зняття навантаження розрізняють деформації:

 

  •  пружну (або оборотну), якщо елемент після усунення впливів, що спричинили деформацію, повністю відновлює свою початкову форму і розміри (внаслідок накопиченої потенціальної  енергії);
  • залишкову (або необоротну), коли після усунення прикладених сил або інших впливів елемент не відновлює свою початкову форму. Залишкові деформації у свою чергу поділяються на пластичні, викликані зростанням напруження і в’язкі (повзучість), що відбуваються під навантаженням з перебігом часу.
  • Величина межі плинності зазвичай вимірюється в Н/мм2 або в МПа.
  • З маркою сталі необхідно вказувати межу плинності сталі.

 Межа міцності

 Міцність на розтяг є властивістю матеріалу (сталі), необхідною при визначенні залишкової деформації матеріалу несучих елементів конструкції.

З маркою сталі необхідно вказувати межу міцності сталі.

Відхилення середини траверси

 Максимальне відхилення середини траверси відповідно до EN або FEM10.02.02 не повинно перевищувати 1/200 довжини балки. Це означає, що відхилення траверси під навантаженням від горизонтального положення допускається 2700/200 = 13,5 мм, при знятті навантаження траверса повертається у вихідне положення. Так що, коли траверси  завантажені ви зможете побачити невеликий “вигин”.

 Переконайтеся, що прогин траверси не більше, ніж 1/200, якщо прогин більший  тоді несуча здатність траверси не відповідає вимогам EN, а також табличним значенням. заявленим виробником.

 

Коефіцієнт безпеки.

 Коефіцієнт безпеки застосовується для гарантування безпеки на об’єкті,  відповідно до  EN він складає 1.4, тобто 40%  при розрахунках  абсолютно  граничного стану , та 1.0 при розрахунках експлуатаційно граничного стану. Вимагайте від постачальника доказів того, що продукт дійсно пройшов випробування.

 Відсутність випробувань свідчить про те, що продукт призначений тільки для азіатського ринку, а не європейського. Пропозиція дешевих виробів під маркою європейських виробників вказує не те, що продукт зроблено в Азії для азіатського ринку, і він не може бути експортований в Європу.

 Чому високий фактор безпеки такий важливий?

 Проаналізуйте процеси, які відбуваються щоденно на вашому складі. Вантажно-розвантажувальна техніка вагою до 4000 кг. з вантажем рухається зі швидкістю понад 10 км/год, проходи між  стелажами становлять 3-4 м,  вантажі вагою до 1000 кг. піднімаються на висоту 10 м.

 

Зачеплення траверс зі стійками.

 Вид зачеплення траверси зі стійкою є одним зі найважливіших факторів, що впливають на розрахунок допустимих навантажень.

 Фронтальний клиновий або щільовий конектори.

 Щільові  конектори  за рахунок великих зазорів в зачеплені  не позволяють  складування на висотах вище 5-6 м.

 

Антикорозійний захист стелажів та його елементів.

 Більшість азіатських виробників використовують свинцеві фарби або порошок для того, щоб надати продукту глянцевого покриття. Це є неприйнятним для складів, де зберігаються харчові продукти, напої та фармацевтичні препарати.  Будь-яка подряпина під час роботи, може спричинити попадання дрібних частинок свинцю на піддони або на поверхню нижче розташованих товарів.

 Переконайтеся, що постачальник не використовує свинець в  порошковому покритті.

 Розміри секцій та рівнів складування.

 Дізнайтеся в постачальника стелажів всі можливі типорозміри стійок та траверс, щоб оцінити різні можливості завантаження. Навіть розміри кріплення  до підлоги важливі, оскільки вони можуть значно додати до загальної габаритної довжини в системі.

 Всі типорозміри стелажних систем повинні бути відображені  в  технічному завданні, зведені в таблиці, що дасть можливість зробити порівняння між різними постачальниками.

 Наприклад, якщо висота профілю траверси  одного постачальника становить 125мм при навантаженнях 3,0 тони на пару, а інший  пропонує 140 мм по висоті для досягнення  того ж рівня навантаження, запитайте себе, чому так відбувається. Цілком ймовірно, що при виробництві використано сталь нижчого класу.

 

Порівняйте допустимі навантаження  на рами секцій стелажа відносно положення  першої пари траверс від землі.  Висота розміщення першого ярусу траверс є критичною з точки зору правильного вибору допустимих навантажень на раму стелажу.  Ви можете переглянути діаграми навантажень для різних висот розміщення першого рівня складування.

 У  випадку відсутності діаграм навантажень вимагайте їх у виробника.

 Таблиці несучої здатності рам та траверс.

 Важливим моментом є те, як виробники презентують діаграми навантажень. Таблиці завантажень повинні бути результатом детальних тестувань.  Розрахунки допустимих навантажень стосовно другого граничного стану є  досить складною процедурою, що вимагає спеціального комп'ютерного програмування.

 

Заключення

 Сподіваємося, що дане дослідження стане вам у пригоді, та покаже, на що саме потрібно звернути увагу при покупці Палетних стелажів. Не варто нехтувати гарантією безпечної роботи на Вашому Об’єкті спокусившись низькою ціною обладнання.

 Витратьте час на докладне вивчення технічних даних і не обмежуйтеся лише ціною при порівнянні пропозицій різних виробників.

 Вимагайте від постачальника докази відповідності стелажів та окремих елементів до них задекларованим технічним даним. Відсутність таких даказів свідчить про те, що обладнання не відповідає задекларованим параметрам.

 Регулярні дослідження та випробування продукції з метою забезпечення  якості виготовлення мають першочергове значення для гарантії безпечної експлуатації обладнання.

 На завершення, хочемо зауважити, що багато компаній можуть продемонструвати вам сертифікати відповідності ISO 9001.  Проте це ще не означає, що їхній продукт є безпечним;  Відповідності ISO процедур і процесів  виробництва не має нічого спільного з безпечною експлуатацією стелажів. Простіше кажучи, отримаєте те, за що Ви платите.

 

Керівник відділу досліджень та розробок стелажних систем ТзОВ ”НВП’’ІМВО’’

  

Наталюк І.М