Особливості вимог EPC до складських і роздрібних приміщень в європейських країнах.

Введення рейтингу ЕРС викликало розбіжності, частково посилені кризою на ринку нерухомості у Великобританії (2008 р.). Підставою для критики послужило низька якість оцінки нерухомості.

Частина старовинних будівель з товстими стінами погано відповідала чинним правилам. Саме тому у Великобританії було введено реєстр будівель архітектурного або історичного значення, які не вимагають наявності сертифіката ЕРС починаючи з 2013 року. Але більшість приміщень оцінюється, виходячи з плану «Зелені рішення» (The Green Deal), розглянемо його докладніше.

Green Deal
З 1 жовтня 2012 року Міністерство енергетики та зміни клімату (DECC) в рамках Закону про енергетику 2011 ввело інноваційну схему «Зелені рішення» (The Green Deal), як стимул для проведення покращень в енергоефективності. Ця схема використовується як для житлових будинків, так і для комерційних і складських приміщень. Ізоляція стін, склопакети, ізоляція підлоги і монтаж конденсаційних котлів є основними складовими цієї схеми. У неї також включені інноваційні технології, такі як сонячні батареї.
Введення інновацій складається з чотирьох кроків:
Оцінка: акредитований оцінювач проводить повний огляд приміщення і надає звіт з рекомендаціями щодо покращення енергозбереження. Звіт складається для отримання сертифікату енергоефективності (EPC), який показує енергоефективність будівлі в цілому, а також використання енергії окремими орендарями.
Прийняття плану Green Deal: зміст доповіді обговорюється з постачальником послуг Green Deal. Потім погоджують контракт, відомий як Green Deal Plan. Основними елементами договору є встановлення обладнання, умови погашення кредиту і відсоткова ставка. Постачальник визначає розмір позики, строк погашення та інші умови.
Установка устаткування: проведення постачальником робіт, які були погоджені.
Погашення кредиту: Основна ідея полягає в тому, що планована економія при споживанні електроенергії повинна перевищувати витрати на кредит протягом певного періоду часу. Очікувана економія повинна дорівнювати або перевищувати витрати на енергію — це " золоте правило Green Deal ".
Сертифікати EPC для торгових об'єктів
Приміщення роздрібної торгівлі, які виставляються на продаж повинні мати сертифікат EPC. Вимога до наявності EPC поширюється на всі торгові об'єкти, включаючи магазини, універмаги, магазини в торгових центрах і окремі підрозділи. Старі і нові роздрібні підрозділи, застарілі і модернізовані, вільні і зайняті — при продажі всі вони повинні мати сертифікат EPC.
Починаючи з 2016 року орендарі зможуть вимагати підвищення енергоефективності приміщень від орендодавців. Якщо власники не погоджуються без поважної причини, то місцева влада змусить їх модернізувати приміщення у примусовому порядку. Вони також зможуть штрафувати орендодавців, які не покращили енергоефективність після першого запиту. Розмір штрафу складе до £5000.
З 2018 року в силу вступлять нові вимоги до енергоефективності комерційної нерухомості. Власники приміщень не зможуть використовувати нерухомість з рейтингом енергоефективності F або G, якщо власник не пред'явить документ із зазначенням об'єктивних причин, за якими приміщення не може бути переведено до групи Е. Орендарі будівель групи F або G виграють від значного скорочення витрат на електроенергію, але вони можуть відмовитися внести свій внесок в погашення кредиту, маючи альтернативний вибір будівлі з високою енергоефективністю, але без фінансування Green Deal. Також необхідно пам'ятати, що будівлям, які сьогодні оцінюються як D може бути присвоєна група F при наступній оцінці енергоефективності в 2022 році.
При зміні орендаря не обов'язково оновлювати EPC. Досить показати новому орендарю діючий сертифікат. У той же час власник майна має право оновлювати його частіше, ніж раз на 10 років. Якщо, наприклад, були проведені роботи, актуальніший сертифікат підвищить привабливість приміщення.

Вимоги Green Deal вважаються виконаними, якщо досягнуто рейтинг E або вжиті всі можливі заходи, фінансовані в рамках Green Deal і/або ECO, але при цьому рівень E не досягається. Виходячи з аналізу інвестицій у нерухомість, проведеного SIAM, 13% капіталу інвестується в будівлі класу F і G. Якщо подальші заходи для підвищення енергоефективності не рентабельні, будівлі також звільняються від необхідності змін. У цьому контексті слово "рентабельно" означає, що витрати на енергоефективність відповідають "золотому правилу" Green Deal, тобто зекономлених коштів буде достатньо, щоб щонайменше погасити кредит Green Deal.
Дотримання правил Green Deal приносить значну вигоду у вигляді економії енергії та скорочення викидів CO2, проте варто розглянути їх вплив на інвестування. Ось ключові питання, що цікавлять власників будівель класу F або G:

  • Яка нерухомість на даний час знаходиться в групі F або G, або може опинитися в цій групі до 2018 р?
  • Які заходи необхідні для досягнення вищого рейтингу? У скільки обійдеться їх здійснення?
  • Витрати при проведенні основних робіт будуть покриті, чи з'явиться необхідність у додаткових витратах?
  • Які умови оренди для цих будівель?
  • Чи будуть наслідки для вашого будинку більш чи менш значними, ніж для інших подібних будівель на ринку?
  • Як можуть вплинути різні варіанти поліпшень на вартість будівлі на місцевому ринку?

Для більшості девелоперів нерухомості інвестиції у досягнення групи E будуть незначними в контексті загальної вартості активів. Однак, будівлі з низькою енергоефективністю зможуть значно поліпшити свої показники, які економічно потрапляють під «золоте правило», вимагаючи при цьому значних капітальних вкладень.

Наступна стаття стане останньою з рубрики енергоефективності, e ній ми більш детально розглянемо способи підвищення енергоефективності складських приміщень.