IoT і складська логістика

IoT і складська логістика

IoT (Internet of things), або ж — інтернет речей розвивається та зростає у всьому світі з двох головних причин:

  1. Ми хочемо контролювати всі процеси;
  2. Ми хочемо витрачати якомога менше сил та ресурсів (зокрема - людських) для цього.

 

Всі прилади, які уможливлюють реалізацію IoT в бізнес-процесах, були винайдені вже понад 20 років тому, однак поштовхом до різкого поширення технологій саме зараз стала їхня доступність, а також можливість отримувати та обробляти дані з допомогою хмарних сервісів.

Можливість контролювати та моніторити віддалені процеси в режимі реального часу з допомогою хмарних сервісів із простою системою керування привабила різні сфери діяльності, в тому числі й транспортну і складську логістики.

Очевидно, цю технологію на теперішньому етапі застосовують лише передові компанії у своїх галузях, але згодом це стане одним із основних конкурентних інструментів, яким на сьогодні є, наприклад, система платіжних розрахунків пластиковою карткою або система інтернет банкінгу. Особливо актуальним стає питання оптимізації складу і пришвидшення обслуговування в ланцюгу постачання для служб доставки, оскільки споживач звикає до принципу доставки “на наступний день”.

Застосування ІоТ в складуванні. Термін “Розумний склад” передбачає власне використанні технологій IoT. Ця технологія дозволяє отримати такі переваги, як підвищення безпеки складу, економія експлуатаційних витрат (енергія, робоча сила), повна лiквідація можливих помилок в складувальних процесах (людський чинник).

З допомогою IoT можна здійснювати наступні опрації:

  1. Візуальний та схематичний моніторинг завантажувально-розвантажувальних процесів;
  2. Відбір номенклатури з одночасним обліком безпосередньо в загальній базі (picking);
  3. Автоматизоване завантаження/розвантаження;
  4. Автоматизовані заміри ваги і перевірка цілісності та розмірів упакування вантажу;
  5. Розподіл вантажу для складування та відвантаження;
  6. Контроль температурних режимів та мікроклімату в приміщенні;
  7. Моніторинг та контроль всіх рухомих об'єктів на складі.

Окрім підвищення ефективності та швидкості обслуговування вантажу, автоматизація складу з допомогою ІоТ та відповідна зменшена потреба в персоналі на території складування створила додаткову можливість ущільнити складське обладнання та отримати додаткового простору для складування.